Odla Huvudsallad

Precis som plocksalladen tillhör huvudsalladen arten Lactuca sativa. Huvudsallad har det vetenskapliga namnet Lactuca sativa var. capitata, medan plocksalladen heter Lactuca sativa var. aurescens. Huvudsalladen brukar delas upp i två olika typer: egentlig huvudsallad och isbergssallad. Inom dessa båda grupper finns det en lång rad olika sorter att välja mellan. Den som vill odla egentlig huvudsallad kan till exempel prova den ljusgröna sorten ’Attraktion’ eller den vackert rödbruna ’Sangria’. Bland isbergssalladssorterna hittar vi bland annat den klargröna ’Beatrice’, den vinröda ’Sioux’ med sitt gröna inre, samt den tidiga sorten ’Roxette’ som får vackert fransiga bladkanter.

Odla huvudsallad

I Sverige kan man antingen fröså inomhus på våren för senare utplantering eller plantera direkt i landet när det blivit varmare ute. Om man vill förså inomhus är det lagom att göra det cirka åtta veckor innan planerad utplantering. Om du vill kunna skörda huvudsallad regelbundet under sommaren behöver du så eller plantera ut varannan vecka. Tänk på att huvudsallad som odlats inomhus behöver härdas gradvis innan den planteras ut. Sätt ut krukorna fler och fler timmar varje dag. Låt processen ta åtminstone två veckor.

  1. Välj helst en växtplats där huvudsalladen får full sol under våren och hösten, men halvskugga under den heta sommaren, särskilt på eftermiddagen.
  2. Huvudsallad vill ha näringsrik jord som klara av att hålla sig fuktig (men inte blöt!). Förbered växtplatsen genom att blanda ut jorden med kompost innan plantering.
  3. Gör en 1 cm djup såfåra i jorden och sprid ut fröna glest i fåran.
  4. Täck över fröna med lite jord.
  5. Vattna.
  6. När plantorna börja växa till sig kan man behöva gallra. Gallra så att de inte står närmare varandra än 15 cm.
  7. Det är viktigt att vattna regelbundet under sommaren. För att jorden bättre ska behålla fukten kan man täcka växtplatsen med gräsklipp. Vattna alltid på morgonen eller förmiddagen så att bladen inte är blöta fortfarande när kvällen kommer.
  8. Man skördar salladshuvud genom att skära av basen med en vass och ren kniv. Egentlig huvudsallad är redo att skördas när salladshuvudena blivit lagom stora och känns mjuka (men spänstiga) när man klämmer på dem. Isbergsallad är redo att skördas när den blivit fast och tätvuxen. Oavsett vilken typ av huvudsallad man odlar bör man skörda den tidigt på morgonen, eftersom det är då bladen innehåller som mest fukt. Om man väntar till senare på dagen hinner mycket fukt försvinna.
  9. Om det blir risk för frost innan alla salladshuvud är redo att skördas kan man skydda dem med fiberduk. Lägg på fiberduk så snart nattemperaturen börja sjunka under 5 grader C. Om det blir varmare igen måste man ta bort fiberduken.

Problem man kan stöta på när man odlar huvudsallad / huvudsallat

Om fuktighetshalten i jorden varierar mycket under sommaren kan salladshuvudet spricka sönder och/eller utveckla en bitter smak.

Om huvudsalladen börjar blomma får den mycket bitter smak. (Det kallas för att den ”går i stock”). Risken för blomning är särskilt stor under riktigt varma sommarperioder. Idag finns det sorter i handeln som är mycket mindre benägna att gå i stock än de övriga sorterna. Man kan även minska risken genom att välja en svalare växtplats för den sallad man planterar under sommaren, t ex i skuggan av ett rejält buskage eller på norrsidan av ett hus.

Om du har problem med kaniner i trädgården kan du behöva sätta upp hönsnät kring salladslandet.

Snäckor och sniglar angriper gärna små salladshuvud och förstör bladen.